Welk whiskey glas is de juiste keuze voor jou?

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten whiskey glazen. De meest bekende is het tumbler glas, maar is dat het juiste glas voor jou? Dat hangt af van hoe jij je whiskey drinkt en wat voor een whiskey je drinkt.

Tumbler glas

Het tumbler glas is een cilindervormig glas, met vaak een wat dikkere bodem. Een ontzettend mooi glas om te zien en een nog fijner glas om uit te drinken. Deze tumbler glazen zijn goed verkrijgbaar en in allerlei verschillende soorten en maten. Of je een strak en simpel design wilt of juist eentje met veel detailwerk.

Door de vorm van het tumbler glas kan je makkelijk ijs toevoegen en door het volume van het glas, is de tumbler ook perfect voor een mix. Dus als je een bourbon of een blend drinkt, dan is een tumbler perfect voor jou!

Tulpglas

Het tulpglas is een glas voor de echte liefhebber. Een glas met een bolle onderkant en een smalle mond. Deze bolle vorm is ideaal voor het walsen van je whiskey, waardoor de whiskey goed in aanraking kan komen met zuurstof. Hierdoor komen de smaken en de aroma’s van de whiskey beter vrij.

Dankzij de smalle mond blijven de aroma’s ook beter hangen, zodat je de whiskey optimaal kunt ervaren. Een tulpglas staat ook vaak op een voet, wat het een erg prettig glas maakt om vast te houden.

De vorm van het tulpglas maakt dit glas perfect voor een single malt of een single barrel whiskey. De complexiteit van deze whiskey’s komt het beste tot zijn recht in een tulpvormig glas.

Glencairn glas

Omdat er zoveel onduidelijkheid is over het “echte” whiskey glas, is Glencairn Crystal opzoek gegaan naar het perfecte whiskey glas. In 2001 is dit glas gerealiseerd, met de hulp van experts van de 5 grootste distilleerderijen. Het Glencairn glas is ontwikkeld aan de hand van een 25 jaar oud ontwerp van Raymond Davidson.

Sinds de introductie van het Glencairn glas in 2001 heeft het glas verschillende awards op zijn naam geschreven, waaronder de Queen’s Award for Enterprise in 2006. Het zal dus niet als een verassing komen dat het Glencairn whiskey glas enorm populair is onder de echte whiskey liefhebbers. Je zult dit whiskey glas op elk festival tegenkomen en in alle grote distilleerderijen in Schotland, Wales, Ierland en de USA.

Ook voor dit glas geld dat hij het beste gebruikt kan worden voor een single malt of een single barrel. De Glencairn heeft een soortgelijke vorm als het tulpglas en is dus optimaal voor een complexe whiskey.